Alles wat je moet weten over ledstrips

Wat is een ledstrip?
Een ledstrip is verkrijgbaar in verschillende lengtes, kleuren en lichtsterktes en kan worden aangesloten op een 12V- of 24V-voedingsbron. De meeste ledstrips worden geleverd met een plakstrip op de achterzijde, zodat ze gemakkelijk op oppervlakken kunnen worden bevestigd. De strips worden over het algemeen zo geplaatst dat het materiaal zelf niet zichtbaar is, maar wel het licht dat wordt geproduceerd. Het wordt bijvoorbeeld achter een plint of paneel geplaatst of onder een kast of traptrede.
Kleuren en varianten
Tegenwoordig zijn er veel varianten ledstrips verkrijgbaar. Daardoor is er altijd wel een ledstrip die past bij het gebruiksdoel. Voorbeelden hiervan zijn:
- Eén vaste kleur: wit zoals 2400K, 2700K, 3000K, 4000K, 6000K
- Eén vaste kleur: rood, groen of blauw
- RGB met CCT: met de app kun je de kleur bepalen in een uitgebreid kleurenpalet
- RGB + wit: keuze uit rood, blauw, groen en wit in verschillende lichtsterktes zoals 2400K, 2700K, 3000K, 4000K, 6000K
- Wit met CCT: met een app kun je de wittint ‘van koud naar warm’ bepalen
De meeste LED-strips hebben allemaal kleine lampjes. De nieuwste trend is een COB-ledstrip. Dan is er geen sprake meer van kleine lichtpuntjes, maar van een gelijkmatige lichtstrip.
Ledstrips en smart-home gebruik
Ledstrips kunnen worden bediend met een afstandsbediening, een mobiele app of een smart home-systeem. Met deze bedieningsmethoden kunnen gebruikers de kleur, helderheid en andere verlichtingsinstellingen aanpassen op ieder gewenst moment. Ook maakt deze aanpak het mogelijk om met tijdschema’s te werken.
Populaire plaatsen voor ledstrips in huis
1. Op of onder het keukenblok
2. In, op of onder een kast
3. Onder de traptredes
4. Onder de bedrand
5. Achter een gordijnkoof
Populaire plaatsen voor ledstrips in zakelijke omgevingen
1. Onder de ontvangstbalie
2. In een vitrine of etalage
3. Onder de dakrand
4. Onder een traptrede of verhoging
5. Achter het bedrijfslogo
Ledstrips in de buitenruimte gebruiken?
Ledstrips worden voornamelijk in binnenruimtes gebruikt. Toch zien we de populariteit ook groeien in de buitenruimte. Hiervoor zijn er wel een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij de materiaalkeuze en de plaatsing/locatie.
Allereerst moet gekeken worden naar de waterdichtheid waarde van de strip. Zowel direct watercontact zoals regen als indirect (condens, dauw) kan de werking van de ledstrip negatief beïnvloeden. De waarde wordt uitgedrukt in IP (International Protection).

Veel voorkomende waardes zijn:
IP20: stofdicht
De lamp zal geen negatieve effecten ondervinden van stof in de ruimte.
IP44: spatwaterdicht
Wat spetters die langs het armatuur lopen zijn geen probleem. Het maakt niet uit of dit een beperkte hoeveelheid regenwater is of water dat opspat van de grond. Verlichting met deze waarde kan dus buiten worden gebruikt.
IP54: stofvrij en spatwaterdicht
Wanneer verlichting benodigd is in een ruimte waar zowel vocht als stof aanwezig zijn dan kan voor verlichting met deze waarde worden gekozen. Denk bij stof ook aan fijne zanddeeltjes.
IP65: sproeiwaterdicht
Wil je een ledstrip echt in de buitenruimte plaatsen zonder beschutting? Dan kies je minimaal deze waarde. IP65 is bestand tegen zowel sproei installaties als regenbuien. Langdurig contact met water is niet mogelijk.
IP67: dompeldicht
Verlichting met deze waarde blijft goed werken bij onderdompeling gedurende maximaal 30 minuten.
IP68: waterdicht
Voor maximale zekerheid kies je verlichting met IP68 waardering. Deze lichtbron zou je zelfs onder water in een zwembad of vijver kunnen gebruiken.
Het gebruik van ledstrips in de buitenruimte is wat ingewikkelder. De ledstrip zelf kan dan misschien wel een hoge IP-waarde hebben, de aansluitingen met schakelmateriaal en driver zijn hier wellicht niet tegen bestand. Plaatsen waar veel vocht komt zijn over het algemeen niet geschikt voor strips. Wil je buiten ledstrips plaatsen? Zorg er dan voor dan deze van de grond af en liefst onder een afdak worden geplaatst. Eventueel kun je de strips in waterdichte profielen plaatsen.
Voor het buiten plaatsen van ledstrips of in een ruimte waar sprake is van een bovenmatige hoeveelheid vocht en/of stof kan advies worden ingewonnen bij een lichtspecialist van Aerts Lighting. Onze lichtspecialisten hebben ruime ervaring met zowel bedrijfslocaties als particuliere omgevingen.
Aandachtspunten bij de aanschaf van ledstrips
Ben je overtuigd en wil je een ledstrip gaan aanschaffen? Dan zijn dit de belangrijkste aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:
- Stroompunt: een ledstrip heeft een stroompunt nodig. Waar bevindt zich dit stroompunt, hoe lang moet de kabel zijn vanaf dit stroompunt tot aan de start van de ledstrip en hoe ga je deze op een mooie manier wegwerken?
- Lengte: wat is de totale lengte van de ledstrip die je wilt plaatsen? Houd daarbij ook rekening met hoeken. Een ledstrip om de hoek monteren is mogelijk, maar dat moet met behulp van een hoekprofiel.
- Functie en stijl: wat is het doel van de ledstrip? Kies je voor sfeerverlichting of functioneel licht. Afhankelijk hiervan zijn er verschillende mogelijkheden qua kleurkeuze, kleurvariatie en lichtopbrengst.
- Montage: ledstrips zijn verkrijgbaar met een plakstrip. Toch wordt ook vaak gekozen voor de montage met behulp van een ledstrip profiel. Dit zorgt voor een mooie afwerking, betere verdeling van de lichtstralen en bovendien voor het afvoeren van de warmte. Hierdoor wordt het eindresultaat mooier en door de betere warmtegeleiding gaan de ledstrips langer mee.
- Aan- en uitzetten: hoe wil je de lichtbron graag bedienen? Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden namelijk. Denk hierbij aan een dimmer/schakelaar aan de lichtbron. Meer comfort krijg je door te werken met een afstandsbediening. Het meest ideale is te kiezen voor een smart-home oplossing, waarbij je de bediening van de ledstrip doet met een app of zelfs met een stemcommando.
Advies bij montage en aanschaf ledstrips
De mogelijkheden voor het plaatsen van ledstrips zijn groot en elke situatie is weer net even anders. Dan is het handig om advies te krijgen dat past bij jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en de materialen kiest die passen bij jouw verlichtingsvraagstuk. Aerts Lighting helpt je hier graag bij. Kom even langs in onze showroom of neem contact op voor vrijblijvend advies.