Energierekening stijgt in 2019: besparen loont!

Energierekening stijgt in 2019: besparen loont!
De energierekening zal in 2019 gaan stijgen. Dat hebben economen van de ABN Amro Bank voorspeld. Een gemiddeld huishouden zal dus een hogere rekening voorgeschoteld krijgen. Dit wordt mede veroorzaakt door hogere belasting. Nu is ook duidelijk geworden dat de prijzen van essentiële grondstoffen omhoog gaan. Dit heeft direct invloed om de hoogte van de energierekening.
Gas en kolen zijn namelijk flink gestegen in de afgelopen periode. Dit heeft invloed op de energiesector, omdat veel elektriciteitscentrales gebruik maken van deze grondstoffen. Gebleken is dat de groothandelsprijs voor elektriciteit momenteel 63 euro per MWh. In februari 2018 was dit nog 37 euro. Een stijging dus van ruim 70%.
Redenen voor prijsstijgingen
De stijging van de energieprijzen heeft meerdere oorzaken. Een overzicht:
- België beschikt over een aantal verouderde kernreactoren die zijn uitgevallen en hebben daarom groot onderhoud nodig. Dit betekent dat de vraag in Belgie enorm is toegenomen. Dit wordt geleverd door de omringende landen. Door de grotere vraag stijgen de prijzen.
- De extreem warme zomer van 2018 betekende een significante stijging van de energiebehoefte. Denk hierbij stroomverbruikers zoals airco’s en koelingen.
- Het tarief van CO2-emissierechten zijn fors omhoog gegaan. Wanneer gas en kolen gestookt worden (bijvoorbeeld in energiecentrales) wordt meer CO2 geproduceerd en die rekening moeten energiebedrijven betalen.
- De economie draait op volle toeren. Hierdoor wordt de vraag naar energie groter en dat heeft negatieve invloed op de prijs.
Exacte prijsstijging nog onbekend
Het precieze effect op de energieprijs is nog onbekend. De reden hiervoor is dat energiemaatschappijen tweejaarlijks de tarieven aanpassen, namelijk op 1 januari en 1 juli. Dit betekent dat op 1 januari 2019 duidelijk wordt wat het resultaat is van de stijging. Dit is mede afhankelijk van hoe de groothandelsprijzen van energie zich in de komende periode zullen ontwikkelen. Een stijging in de kosten is niet meer te vermijden.
Vereniging Eigen Huis heeft een berekening gemaakt over de verwachte prijsstijging. Naar verwachting gaat een gemiddeld huishouden in 2019 circa 150 euro meer betalen over een heel jaar. De fluctuaties in het najaar kunnen nog zorgen voor een correctie.
Bezuinigen loont
Energie is één van de grootste kostenposten voor zowel bedrijven en consumenten. Nu de prijzen gaan stijgen is het extra waardevol om te kijken naar kostenbesparingen voor de lange termijn.
Het HIER klimaatbureau geeft aan dat de beste manier van bezuinigen het vervangen van oude verlichting is. Hiermee bespaart een gemiddeld huishouden maar liefst 133 euro per jaar.
Inmiddels is LED gemeengoed geworden. Wil je meer informatie over LED en een goed advies over de juiste keuze van LED-lampen ter vervanging van gloeilampen of halogeen lampen? Neem dan even contact met ons op of bezoek onze winkel.